Konopljina semena. Za kaj vse so uporabna?

Konopljina semena so majhna, rjava semena pomembna za prehrano. Tukaj je tisto, kar morate vedeti o koristih za zdravje in tveganjih, če jih dodate v svojo prehrano. Če konopljina semena niso del vaše prehrane, boste to morda želeli spremeniti.

konopljina semena

Pakirane so z vlakninami, omega-3, omega-6, beljakovinami in magnezijem; ta majhna semena lahko močno vplivajo na zdravje srca in zdravje kože in lahko celo pomagajo pri hujšanju.


Evo, zakaj jih boste morda želeli dodati v svojo prehrano – bodisi surove, potresene po solatah, v jogurt ali oves ali kot preliv iz peciva.

Kaj so konopljina semena in od kod prihajajo?

Konopljina semena so semena rastline konoplje, imenovane Cannabis sativa. Imajo trdo zunanjo lupino in mehko notranjost. Da, izvirajo iz iste vrste kot marihuana, toda konopljina semena vsebujejo le sledove THC (tetrahidrokanabinola) – glavne psihoaktivne sestavine konoplje. Nimajo psihoaktivnih lastnosti, pojasnjuje registrirana dietetičarka s sedežem v New Yorku Alissa Rumsey, avtorica knjige Unapologetic Eating: Make Peace with Food and Transform Your Life in ustanoviteljica Alissa Rumsey Nutrition and Wellness. “Imajo nežen okus po oreščkih, njihova majhnost pa jih omogoča enostavno dodajanje v recepte za povečanje vsebnosti beljakovin in maščob,” pravi Rumsey.

Dejstva o hranilni vrednosti

Konopljina semena so dober vir beljakovin, zdravih maščob in vlaknin. “So dober vir rastlinskih beljakovin, z 10 grami beljakovin v treh žlicah semen, esencialnimi maščobnimi kislinami, vključno z omega-3 maščobami, in vlakninami, približno en gram na tri žlice,” pravi Rumsey.

Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo tri žlice ali 30 gramov konopljinih semen vsebujejo naslednja hranila:

Maščoba: 15 g
Natrij: 1,5 mg
Ogljikovi hidrati: 2,6 g
Vlaknine: 1,2 g
Sladkor: 0,5 g
Beljakovine: 9,5 g
Kalcij: 21 mg
Železo: 2,38 mg
Kalij: 360 mg
Magnezij: 210 mg
Mangan: 2,28 mg
Cink: 2,97 mg

Koristi konopljinih semen za zdravje

Konopljina semena so polna zdravih maščobnih kislin omega-3, vsebujejo pa tudi maščobne kisline omega-6 (znane kot linolna kislina) in gama-linolenska kislina (GLA). Pravzaprav je njihova hranilna masa več kot 30-odstotna maščoba – vendar je to zdrava maščoba. In GLA ponuja številne prednosti, na primer krepitev zdravja možganov in kosti ter ohranjanje zdravega metabolizma. Ugotovljeno je bilo tudi, da zmanjšuje vnetje, v skladu s študijo, objavljeno leta 2009 v Inflammation. (1)

Omega-6 in omega-3 maščobne kisline lahko koristijo tudi vaši koži, lajšajo suhost in srbenje, predlaga študija v Journal of Dermatological Treatment. (2)

Nekatere raziskave celo kažejo, da konopljina semena pomagajo zmanjšati tveganje za srčne bolezni zaradi vsebnosti aminokisline arginin. Arginin proizvaja dušikov oksid, ki lahko v skladu s študijo v Current Atherosclerosis Reports pomaga pri zniževanju krvnega tlaka.

“Dobre so tudi za zdravje prebavil, saj imajo tako topne kot netopne vlaknine,” pravi Sara Haas, strokovnjakinja za prehrano in prehrano s formalnim izobraževanjem iz kulinarike s sedežem v Chicagu.

Konopljina semena in hujšanje

Če zmanjšate vnos mesa, lahko izgubite kilograme, vendar morate vseeno dobiti beljakovine. Tu lahko pomagajo konopljina semena: so odličen vir rastlinskih beljakovin. “Zanimanje za rastlinske beljakovinske alternative se v zadnjih letih povečuje, saj ljudje želijo v svojo dnevno prehrano dodati več rastlin,” pravi Rumsey. Kombinacija vlaknin, maščob in beljakovin ima lahko tudi koristi pri hujšanju, pojasnjuje Haas, saj vam lahko pomagajo, da se dlje počutite site in ukrotite lakoto. Kombinacija maščobe in beljakovin vam lahko pomaga, da se hitreje napolnite in ostanete dlje siti – kar lahko privede do izgube teže.

Tveganje in neželeni učinki semen konoplje
Omeniti velja redke, a možne neželene učinke uživanja semen konoplje. Konopljina semena zaradi visoke vsebnosti maščob lahko pri zaužitju presežka povzročijo tekoče blato ali diarejo. Če imate alergijo na konopljina semena, se očitno izogibajte njihovemu uživanju.

Najboljši načini uživanja konopljinih semen

Obstaja veliko načinov, kako dodati ta presežek v svoj tedenski meni. “Lahko ga oblečeš na vse,” pravi Haas. “Všeč mi je na vrhu jogurta, prahu na jutranji toast, kot sestavina za zelenjavne hamburgerje ali v smutiju.” Konopljina semena lahko uživate tudi v ovsenih kosmičih, povrhu solat, jih zmešate v juhe ali enolončnice, jih dodate v pomake, prelive ali humus ali uporabite v pecivu, kot so kolački.

7.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar