Kozje maslo. Vir zdravih maščob.


Kozje maslo je, prav ste uganili, pripravljeno iz kozjega mleka. Ampak, česar niste vedeli, je, da ima kozje mleko na vrhu zelo malo smetane. To je veliko manj kot tisto, kar vidimo v kravjem mleku, zato postane postopek priprave masla nekoliko zaostren. Koza da tudi le nekaj litrov mleka na dan v primerjavi s kravjimi litri. Torej, ali maslo ni dragoceno?

kozje maslo

Maslo lahko mnogim receptom prinese odličen okus. Ali ste že poskusili kozje maslo? Ste vedeli, kakšne prednosti ima kozje maslo pred kravjim?


Beseda o kozjem mleku
Kravje mleko je nedvomno zelo zdravo. Kljub temu je znano, da beljakovine kravjega mleka pri nekaterih ljudeh povzročajo nekatere alergijske reakcije. Kozje mleko se bolje prenaša, saj vsebuje manj teh alergenih beljakovin. Mleko, ki ga dajo koze, ima še nekaj prednosti.

Po strukturi je najbližje materinemu mleku.
Je lažje prebavljiv, saj ima manjše maščobne kroglice.
Ima tudi krajše verige maščobnih kislin, ki so za telo lahko dostopne.
Kozje mleko ima manjšo vsebnost laktoze.
V njem je naravno malo holesterola.
Kozje mleko vsebuje veliko bistvenih mineralov, vitaminov in veliko kalcija.
Izboljša absorpcijo železa in kalcija v telesu.
Mleko, ki ga dajo koze, je rahlo alkalno, za razliko od rahlo kislega kravjega mleka.
Kravje mleko, čeprav je priljubljeno, je tudi vzrok za napihnjenost in draženje v želodcu. Ljudje, ki so uživali kozje mleko, se s temi težavami niso soočali.

Prednosti kozjega masla
1. Hitreje se topi
2. Bolje prebavljivo
3. Luč na nebu
4. Tangy Okus
5. Snežno bela
6. Vlaga
7. Kalorije
8. Vsestransko maslo
9. Manj strupeno
10. Hranljiv

1. Hitreje se topi
Kozje maslo ima nižje tališče. To pomeni, da se lahko stopi hitreje kot katera koli druga vrsta masla, kar vam omogoča, da ga hitreje namažete na slano jed.

2. Bolje prebavljivo
Zaradi manjše vsebnosti laktoze je kozje maslo lažje prebavljivo kot kravje maslo. Ljudje, ki ne prenašajo laktoze, lahko margarino pozabijo in za spremembo uživajo maslo.

3. Lahko
Za razliko od kravjega masla je kozje maslo zelo lahko. Krema tega masla zaradi ustne strukture ni tako težka v ustih kot tradicionalno maslo. Kozje maslo naredi vaše recepte siraste, a jim vbrizga tudi svežino.

4. Poseben okus
Degustatorji bi prvič rekli, da ima kozje maslo mošusni kozji okus. Vendar maslo daje receptom sladek, pikanten okus. Posebej je prijeten z morsko soljo ob strani. Preprosto ga povežite z redkvicami in ugotovili boste, kakšnega okusa je kozje maslo.

5. Snežno bel
Maslo je belo kot sneg, saj nima nobene dodane sestavine, zaradi katere je kravje maslo rumeno. Je iste barve kot mleko, kar pomeni, da ohrani prvotno dobroto. Kozje maslo ohranja celo zemeljsko aromo mleka.

6. Vlaga
Kozje maslo ima večjo vsebnost vlage kot kravje maslo. Ko ga kuhamo z zeleno listnato zelenjavo, dobro prekrije liste, jih naredi mehke in odličnega okusa.

7. Kalorije
Vzemite 2 žlici kozjega masla in dobite 75 kalorij. Toda te kalorije vključujejo maščobe, ki pomagajo vašim prebavnim procesom. Ker je v kozjem mleku naravno malo holesterola, bi bilo dobro, da izkoristite.

8. Vsestransko maslo
Kozje maslo lahko uporabljamo podobno kot kravje maslo. Lahko ga namažemo na toast, zmešamo v piškotno testo, zavrtimo z zelenjavo v vročih ponvah in ga dobimo ob kozarcu vina. Kozje maslo vse to doseže, jedem pa daje nebeški okus.

9. Manj strupeno
V zadnjem času krave črpajo z rastnimi hormoni, namenjenimi povečanju proizvodnje mleka. Izdelki iz kravjega mleka se množično proizvajajo, ki imajo svoje prednosti in slabosti. Kozje maslo pa se masovna proizvodnja ne dotakne. Je manj strupen, prihaja iz neobdelane narave.

10. Hranljivo
Kozje maslo ima vse prehranske lastnosti kravjega masla, le v boljši ponudbi. Ker kozje maslo pomaga našemu prebavnemu sistemu, je to dodaten bonus. Torej, kupite kozje maslo in uživajte v njegovih čudovitih prednostih. Vendar pa je potrebno vedeti, da ni vsako kozje maslo resnično pripravljeno iz čistega neoporečnega mleka, zato je treba paziti kje kupite kozje maslo, da vas ne bo presenetil neprijeten vonj ali okus zaradi slabe kakovosti prvotnega mleka iz katerega je maslo narejeno.

19.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar