Marelice. Kakšne so njihove zdravstvene prednosti?

Kakšne koristi marelice imajo za zdravje? Marelice so majhni, rumeni sadeži, ki imajo trpek okus in koščico na sredini. Kot večina sadja so tudi polne vitaminov in mineralov in so odličen dodatek k zdravi prehrani.

marelice

Prednosti


Marelice so dober vir rastlinskega vitamina A. Strokovnjaki priporočajo, da ljudje jedo veliko sadja in zelenjave, saj imajo veliko vitaminov in mineralov, ki jih mora naše telo uspevati.

Marelice so dober vir:

Vitamin A
Vitamin A, ki ga znanstveniki imenujejo tudi retinol, je zelo pomemben za zdrave oči. Natančneje, vitamin A telesu pomaga, da pigmenti, ki jih potrebuje za pravilno delovanje mrežnice, delujejo pravilno. Brez tega ljudje tvegajo, da bodo razvili nočno slepoto. Vitamin A pomaga tudi očem, da proizvedejo vlago, ki jo potrebujejo za pravilno vlaženje. Nekatere študije so pokazale, da ima vitamin A pomembno vlogo tudi v imunskem sistemu, saj deluje protivnetno.

Drugi dobri viri vitamina A vključujejo:

listnata zelena zelenjava
oranžna zelenjava, kot so korenje, buče in sladki krompir
melone
jajca

Vitamin C
Marelice so tudi dober vir vitamina C, ki je eden izmed vitaminov, ki jih človeško telo ne more proizvesti. To pomeni, da morajo ljudje v prehrani vnesti dovolj vitamina C.

Vitamin C ima veliko funkcij. Na primer, to je antioksidant, ki pomaga zaščititi celice v telesu pred škodljivimi prostimi radikali. Telo ga potrebuje tudi za izdelavo kolagena za obnovo ran.

Vitamin C igra bistveno vlogo v imunskem sistemu in pomaga naravnim obrambnim mehanizmom telesa v boju proti bakterijam in virusom.

Nekateri drugi dobri viri vitamina C vključujejo:

rdeča in zelena paprika
citrusi
brokoli
jagode

Vlaknine

Vsakih 35 gramov (g) surove marelice vsebuje 0,7 g prehranskih vlaknin. Po nekaterih raziskavah ljudje v ZDA vsak dan dobijo le približno 16 g od 25–38 g vlaknin, ki jih potrebujejo.

Sveže sadje in zelenjava, vključno z marelicami, so odlični viri vlaknin.

Vlaknine so življenjskega pomena, saj telesu pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Pomagajo tudi pri prebavi, ki pomaga preprečevati zaprtje in spodbuja splošno zdravje prebavil. Poleg tega so nekatere študije pokazale, da je pri ljudeh, ki jedo dovolj vlaknin, manj verjetno, da bodo razvili vrsto zdravstvenih stanj, vključno z:

srčna bolezen
diabetes tipa 2
divertikularna bolezen ali vnetje črevesja

Kalij

Marelice so eden najboljših virov kalija. Dejansko bi ena sama porcija marelic lahko zagotovila skoraj četrtino dnevnih potreb človeka.

Kalij je elektrolit, ki ga potrebujejo živci, mišice pa se morajo skrčiti. Telo potrebuje tudi kalij za premikanje hranil v celice in odstranjevanje celičnih odpadkov. Prav tako igra vlogo pri zdravju srca, saj pomaga, da srčni utrip ostane reden.

Hranilne vrednosti

Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo ena 35 g marelice vsebuje naslednje:

energija: 16,8 kalorij
beljakovine: 0,49 g
maščobe: 0,14 g
ogljikovi hidrati: 3,89 g
vlaknine: 0,7 g
sladkorji: 3,23 g
kalcij: 4,55 mg
železo: 0,14 mg
magnezij: 3,5 mg
fosfor: 8,05 mg
kalij: 90,6 mg
natrij: 0,35 mg
cink: 0,07 mg
baker: 0,03 mg
selen: 0,04 mcg
vitamin C: 3,5 mg
tiamin: 0,01 mg
riboflavin: 0,01 mg
niacin: 0,21 mg
vitamin B-6: 0,02 mg
vitamin A: 33,6 mcg
beta-karoten: 383 mcg
vitamin E: 0,31 mg
vitamin K: 1,16 mcg

Kako jesti
Marelice je varno jesti surove. Oseba naj sadež najprej opere, nato ga razreže na polovico in vzame koščico. Posušene in sveže marelice so okusen dodatek jogurtu ali kaši za zajtrk ali prigrizek. Nekatere študije so pokazale, da zmrzovanje ali konzerviranje marelic ne zmanjšuje njihove hranilne vrednosti.

Pomembno je omeniti, da morajo ljudje v okviru uravnotežene prehrane jesti različne vrste sadja in zelenjave, da se prepričajo, da dobijo vsa hranila, ki jih potrebujejo njihova telesa.

Povzetek

Tako kot večina sadja in zelenjave so tudi marelice dober vir številnih vitaminov in mineralov, ki jih potrebuje naše telo za delovanje. Vsebujejo zlasti velike količine vitaminov A in C ter prehranskih vlaknin in kalija. Ljudje lahko jedo marelice bodisi surove bodisi suhe. Zamrzovanje ali konzerviranje sadja ne zmanjša njegove hranilne vrednosti. Da bi sadje ohranilo zdravo prehrano, bi morali ljudje sadje v pločevinkah iskati v vodi, ne v sirupu. Koristi marelic so dober dodatek k zdravi, uravnoteženi prehrani. Na spletu lahko poiščete izdelke pripravljene iz izvlečkov marelic kot so olje in podobni izdelki.

10.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar