Prednosti in koristi brokolija za naše zdravje

Brokoli slovi kot posebne in zdrava vrsta zelenjave. Kaj je pri brokoliju tako posebnega? Kako vpliva brokoli na naše zdravje? Je malo kaloričen, vsebuje pa veliko hranilnih snovi in ​​antioksidantov, ki podpirajo številne vidike človekovega zdravja.

brokoli

Brokoli je križna zelenjava, poleg ohrovta, cvetače, brstičnega ohrovta, zelja, zelenjave, rutabage in repe.


Zdravstvene koristi

Antioksidanti v brokoliju lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek raka. Brokoli je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Antioksidanti lahko pomagajo preprečiti razvoj različnih stanj. Telo med naravnimi procesi, kot je metabolizem, proizvaja molekule, imenovane prosti radikali, k temu pa prispeva tudi okoljski stres. Prosti radikali ali reaktivne kisikove vrste so v velikih količinah strupene. Lahko povzročijo poškodbe celic, ki lahko vodijo do raka in drugih bolezni. Telo jih lahko mnoge izloči, pomagajo pa lahko prehranski antioksidanti.

Zmanjšanje tveganja za raka

Križnata zelenjava vsebuje vrsto antioksidantov, ki lahko pomagajo preprečiti vrsto poškodb celic, ki vodijo do nastanka raka. Eden izmed njih je sulforafan, ki je spojina, ki vsebuje žveplo in daje križnicam grenki okus. Nekateri znanstveniki domnevajo, da ima lahko križnata zelenjava, kot je brokoli, vlogo pri “zeleni kemoprevenciji”, pri kateri ljudje za preprečevanje raka uporabljajo bodisi celo rastlino bodisi izvlečke iz nje.Križnata zelenjava vsebuje tudi indol-3-karbinol. Raziskave iz leta 2019 kažejo, da ima ta spojina močne protitumorske lastnosti. Cvetača, brstični ohrovt, ohrovt, repa, zelje, rukola, brokoli, daikon, koleraba in vodna kreša imajo lahko podobne lastnosti. (1)

Izboljšanje zdravja kosti

Kalcij in kolagen skupaj tvorita močne kosti. Več kot 99% kalcija v telesu je prisotnega v kosteh in zobeh. Telo potrebuje tudi vitamin C za proizvodnjo kolagena. Oba sta prisotna v brokoliju. Vitamin K ima vlogo pri strjevanju krvi, vendar nekateri strokovnjaki tudi menijo, da lahko pomaga pri preprečevanju ali zdravljenju osteoporoze. Ljudje z nizko vsebnostjo vitamina K imajo večjo verjetnost, da bodo imeli težave s tvorbo kosti. Če dobite dovolj vitamina K iz prehrane, lahko kosti ostanejo zdrave. Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo ZDA (USDA) skodelica brokolija, ki tehta približno 76 gramov (g), vsebuje od 3 do 3,5% dnevne potrebe osebe po kalciju, 45–54% dnevne potrebe po vitaminu C in 64–86% njihove dnevne potrebe po vitaminu K, odvisno od njihove starosti. (2)

Krepitev imunskega zdravja

Vitamin C je antioksidant, ki ponuja vrsto koristi. Podpira imunski sistem in lahko pomaga pri preprečevanju raka, bolezni srca in ožilja (KVB), sive mrene in anemije. V dopolnilni obliki lahko pomaga tudi pri zmanjševanju simptomov prehlada in skrajša čas prehlada.

Izboljšanje zdravja kože

Vitamin C pomaga telesu proizvajati kolagen, ki je glavni sistem za podporo telesnim celicam in organom, vključno s kožo. Kot antioksidant lahko vitamin C pomaga tudi pri preprečevanju poškodb kože, vključno z gubanjem zaradi staranja.

Študije so pokazale, da lahko vitamin C igra vlogo pri preprečevanju ali zdravljenju kožnih stanj, kot so skodle in kožni rak.

Pomaga pri prebavi

Prehranske vlaknine lahko pomagajo spodbujati pravilnost, preprečujejo zaprtje, ohranjajo zdrav prebavni trakt in zmanjšujejo tveganje za nastanek raka debelega črevesa. Leta 2015 je presejalno preskušanje pokazalo, da je pri ljudeh, ki uživajo največjo količino vlaknin, manj verjetno, da bodo razvili kolorektalni rak kot pri tistih, ki uživajo malo vlaknin.

76 g skodelice brokolija zagotavlja od 5,4% do 7,1% dnevne potrebe posameznika po vlakninah.

Zmanjšanje vnetja

Ko je imunski sistem napaden, lahko pride do vnetja. Vnetje je lahko znak prehodne okužbe, lahko pa se pojavi tudi pri kroničnih avtoimunskih stanjih, kot sta artritis in diabetes tipa 1. Ljudje z metaboličnim sindromom imajo lahko tudi visoko stopnjo vnetja.

Glede na študijo iz leta 2014 ima brokoli lahko protivnetne učinke. Znanstveniki so ugotovili, da je antioksidativni učinek sulforafana v brokoliju pomagal zmanjšati oznake vnetja pri laboratorijskih testih. Zato so ugotovili, da lahko hranila v brokoliju pomagajo v boju proti vnetjem.

V študiji iz leta 2018 je 40 sicer zdravih ljudi s prekomerno telesno težo 10 tednov dnevno uživalo 30 g kalčkov brokolija. Na koncu študijskega obdobja so imeli udeleženci bistveno nižje stopnje vnetja.

Zmanjšanje tveganja za diabetes

Raziskave iz leta 2017 kažejo, da lahko uživanje brokolija pomaga ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2 pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. To je posledica njegove vsebnosti sulforafana.

Tudi en pregled iz leta 2018 je ugotovil, da imajo ljudje, ki uživajo hrano z veliko vlakninami, manj verjetnosti, da imajo sladkorno bolezen tipa 2 kot tisti, ki jedo malo vlaknin. Vlaknine lahko pomagajo tudi pri zniževanju ravni sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

Zaščita zdravja srca in ožilja

Vlaknine, kalij in antioksidanti v brokoliju lahko pomagajo preprečiti KVB. Študija prebivalstva iz leta 2018 je pokazala, da imajo starejše ženske, katerih dieta je bogata s križnicami, manjše tveganje za aterosklerozo. To je stanje, ki vpliva na arterije in lahko povzroči srčni napad ali možgansko kap. Ta korist je lahko posledica vsebnosti antioksidantov v križnicah, zlasti v sulforafanu.

Ameriško združenje za srce (AHA) priporoča povečanje vnosa kalija ob hkratnem dodajanju manj natrija v hrano. To sprosti krvne žile in zmanjša tveganje za povišan krvni tlak, ki lahko privede do ateroskleroze in drugih kardiovaskularnih težav.

Skodelica brokolija zagotavlja skoraj 5% človekove dnevne potrebe po kaliju.

En pregled iz leta 2017 je pokazal, da imajo ljudje, ki jedo največ vlaknin, manjše tveganje za KVB in nižjo raven lipidov v krvi (maščob) kot tisti, ki uživajo malo vlaknin.

Prehranski nasveti

Pri nakupu brokolija naj ljudje poskušajo izbrati koščke, ki so tesni in čvrsti na dotik ter temno zelene barve. Izogibajte se rumenim ali venečim koščkom.

Svež, mlad brokoli ne sme biti vlaknast, lesen ali žveplen. Brokoli lahko oleseni ali postane vlaknast, če ga človek shrani pri sobni temperaturi ali dlje časa.

Neopranega brokolija shranite v ohlapnih ali perforiranih vrečkah v predalu hladilnika. Ljudje bi morali umivati ​​samo brokoli tik preden ga zaužijemo, saj lahko mokri brokoli razvije plesen in postane na splošno plesniv.

Brokoli je dober vir vitamina K, vendar to lahko ovira uporabo nekaterih zdravil za redčenje krvi, kot je varfarin (Coumadin). Ljudje, ki uporabljajo ta zdravila, ne bi smeli nenadoma povečati vnosa hrane, bogate z vitaminom K, kot je brokoli.

Nekateri imajo lahko tudi alergijsko reakcijo na snovi iz brokolija in druge križnice. Če ima oseba po zaužitju brokolija koprivnico, otekanje ali težave z dihanjem, mora poiskati zdravniško pomoč. Če se anafilaksija razvije, je lahko smrtno nevarna.

Mnogo zelenjave vsebuje tudi sledi pesticidov, a brokoli se pojavlja na seznamu 15 “čistih” zelenjadnic delovne skupine za okolje za leto 2019. To pomeni, da je nevarnost kontaminacije pri brokoliju na splošno majhna.

27.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar