Za kaj vse je uporabna papaja?

Papaje rastejo v tropskem podnebju in so znane tudi kot pawpaws. Njihov sladek okus, živahna barva in številne zdravstvene koristi, ki jih zagotavljajo, jih naredijo priljubljeno sadje. Papaja, prej eksotično in redko sadje, je zdaj na voljo večino leta.

papaja

Možne zdravstvene koristi uživanja papaje vključujejo manjše tveganje za bolezni srca, diabetes, raka, pomoč pri prebavi, izboljšanje nadzora glukoze v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo, znižanje krvnega tlaka in izboljšanje celjenja ran.


Papaje so mehko, mesnato sadje, ki ga lahko uporabimo na najrazličnejše kulinarične načine. Tu bomo raziskali več o koristih za zdravje, njihovi uporabi, kako jih vključiti v svojo prehrano in kakšno hranilno vrednost imajo papaje.

Dejstva o papaji:
Papaja je doma v Mehiki. Vendar naravno raste tudi na Karibih in na Floridi. Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Indija v letu 2013 proizvede največ papaje – več kot 5 milijonov ton. Lahko jo dodajamo solatam, smutijem in drugim jedem.

Prednosti

Hranila, ki jih najdemo v papaji, naj bi imela vrsto koristi za zdravje. Lahko pomagajo zaščititi pred številnimi zdravstvenimi težavami.

Starostna degeneracija rumene pege

Papaja ima vrsto koristi za zdravje, vključno s preprečevanjem astme in celo proti rakavim lastnostim. Zeaksantin, antioksidant, ki ga najdemo v papaji, filtrira škodljive modre svetlobne žarke. Menijo, da ima zaščitno vlogo pri zdravju oči in lahko prepreči degeneracijo rumene pege. Dokazano pa je, da večji vnos vsega sadja zmanjšuje tveganje in napredovanje starostne degeneracije rumene pege.

Preprečevanje astme

Tveganje za nastanek astme je manjše pri ljudeh, ki zaužijejo veliko količino nekaterih hranil. Eno od teh hranil je beta-karoten, ki ga vsebujejo živila, kot so papaja, marelice, brokoli, dinja, buča in korenje.

Rak

Uživanje antioksidanta beta-karotena, ki ga najdemo v papajah, lahko zmanjša tveganje za nastanek raka. Študija, objavljena v reviji Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, pri mlajših moških lahko igra zaščitno vlogo pred rakom prostate. (1)

Zdravje kosti

Majhen vnos vitamina K je povezan z večjim tveganjem za zlom kosti. Ustrezna poraba vitamina K je pomembna za dobro zdravje, saj izboljša absorpcijo kalcija in lahko zmanjša izločanje kalcija v urinu, kar pomeni, da je v telesu več kalcija za krepitev in obnovo kosti.

Diabetes

Študije so pokazale, da imajo ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1, ki uživajo dieto z visoko vsebnostjo vlaknin, nižjo raven glukoze v krvi, ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 pa imajo lahko izboljšan krvni sladkor, lipide in inzulin. Ena majhna papaja vsebuje približno 3 grame vlaknin, kar ustreza samo 17 gramom ogljikovih hidratov.

Prebava

Papaje vsebujejo encim, imenovan papain, ki pomaga pri prebavi; pravzaprav se lahko uporablja kot sredstvo za mehčanje mesa. Papaja vsebuje tudi veliko vlaknin in vode, kar pomaga preprečevati zaprtje, spodbuja pravilnost in zdrav prebavni trakt.

Srčna bolezen

Vsebnost vlaknin, kalija in vitaminov v papaji pomaga preprečevati bolezni srca. Povečanje vnosa kalija in zmanjšanje vnosa natrija je najpomembnejša prehranska sprememba, ki jo lahko človek zmanjša, da zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

Vnetje

Holin je zelo pomembno in vsestransko hranilo, ki ga najdemo v papajah in pomaga našemu telesu pri spanju, gibanju mišic, učenju in spominu. Holin pomaga tudi pri vzdrževanju strukture celičnih membran, pomaga pri prenosu živčnih impulzov, pomaga pri absorpciji maščobe in zmanjšuje kronično vnetje.

Koža in zdravljenje

Zdi se, da je pasivna pasiva pri lokalni uporabi koristna za pospeševanje celjenja ran in preprečevanje okužb opečenih površin. Raziskovalci verjamejo, da so za njihove blagodejne učinke odgovorni proteolitični encimi kimopapain in papain v papaji. Mazila, ki vsebujejo encim papain, so bila uporabljena tudi za zdravljenje dekubitusnih razjed (preležanin).

Zdravje las

Papaja je odlična tudi za lase, saj vsebuje vitamin A, hranilo, potrebno za proizvodnjo sebuma, ki lase ohranja vlažne. Vitamin A je potreben tudi za rast vseh telesnih tkiv, vključno s kožo in lasmi. Ustrezen vnos vitamina C, ki ga lahko zagotovi papaja, je potreben za izgradnjo in vzdrževanje kolagena, ki koži zagotavlja strukturo.

Prehrana

Papaje so odličen vir vitamina C, en sam srednji sadež pa zagotavlja 224 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa.

Ena srednja papaja ima približno:

120 kalorij
30 gramov ogljikovih hidratov – vključno s 5 grami vlaknin in 18 grami sladkorja
2 grama beljakovin
Papaje so tudi dober vir:

folata
vitamin A
magnezija
bakra
pantotenske kisline
vlaken
Vsebujejo tudi vitamine B, alfa in beta-karoten, lutein in zeaksantin, vitamin E, kalcij, kalij, vitamin K in likopen, močan antioksidant, ki je najpogosteje povezan s paradižnikom.

Kako jesti papajo

Pri izbiri ali uživanju papaje iščite sveže papaje z rdečkasto oranžno kožo, ki so mehke na dotik. Samo narežite kot melono, izdolbite semena in uživajte. Semena papaje so užitna, vendar imajo grenak, pikanten okus. Z žlico lahko izvlečete mehko meso sadja.

Papaja je mehko, vsestransko sadje. To pomeni, da ga je mogoče vključiti v številne recepte. Upoštevajte naslednje preproste načine priprave:

Naredite tropsko sadno solato s svežo papajo, ananasom in mangom.
Papajo zmešajte v kozarec limonade, ledenega čaja ali vode, da dobite svež saden okus.
Naredite svežo salso s papajo, mangom, jalapenom, rdečo papriko in chipotle poprom. Uporabite kot preliv za ribje tacose.
V smuti dodajte nekaj rezin zamrznjene papaje. Za sladko tropsko poslastico združite z ananasovim sokom, polovico zamrznjene banane in grškim jogurtom.

Tveganja

Ljudje z alergijo na lateks so lahko tudi alergični na papajo, ker papaje vsebujejo encime, imenovane hitanaze. Lahko povzročijo navzkrižno reakcijo med lateksom in živili, ki jih vsebujejo. Nekaterim ima zrela papaja neprijeten vonj. Ta vonj lahko zmanjšate tako, da narezano sadje zmešate z limetinim sokom. Semena papaje, čeprav so nekaterim neprijetnega okusa, so popolnoma varna za uživanje.

5.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar